Rent och fräscht, till vilket pris? Om städningens laddade praktik och politik

Städning är en oundviklig och tidskrävande del av vardagen och ofta en ständig källa till konflikt. Ett rent hem är en statusmarkör samtidigt som själva städningen är lågt värderad. Vad säger detta om vårt samhälle och på vilket sätt påverkar politiska strömningar våra vardagssysslor? Ett samtal om smuts, makt och jämställdhet mellan historikern Karin Carlsson, sociologen Karin Halldén och Fanny Ambjörnsson, professor i genusvetenskap. Samtalet modereras av författaren och journalisten Gabriella Ahlström. Om deltagarna Fanny Ambjörnsson är professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet. Hennes forskningsfokus är genuskonstruktioner framför allt i relation till ungdom, femininitet och kroppslighet. I boken "Tid att städa: Om vardagsstädningens praktik och politik" frågar hon sig varför städning är så lågt värderad och känsligt att prata om. Karin Carlsson är historiker med fokus på genus- och välfärdsfrågor. Ett intresse är hur familje- och socialpolitikens utformning påverkat omsorgsarbetet i våra hushåll. I boken "Kvinnosaker" samlar hon föremål som bär på berättelser om stora framsteg och viktiga landvinningar för kvinnor. Karin Halldén är docent vid Institutet för Social Forskning (SOFI) vid Stockholms universitet. Hennes forskningsintressen är könsskillnader i arbetsmarknadskarriärer och arbetsliv och dess koppling till familj. on har bland annat forskat om RUT-avdraget.

No videos found

Känslofokuserad behandling vid kroppsliga symptom
Hur kan fler få hjälp inom sjukvården? Det saknas idag psykologiska behandlingar och ett etablerat vårdflöde för patienter med funktionella somatiska syndrom som till exempel irritabel tarm och fibromyalgi eller medicinskt oförklarade symtom som kronisk primär smärta. För att lindra patienters lidande provas varianter av känslofokuserad behandling i primärvården. Forskaren Daniel Marodi, leg psykolog och med. doktor berättar om studien. Forskningsprojektet har fått medel via partnerskapet mellan Stockholms universitet och Region Stockholm.
Kinesiska vid Stockholms universitet
Hur är det att studera kinesiska vid Stockholms universitet? Hör studenterna Sarina Johansson, Sebastian Ahlin och Nelly Öberg berätta.
Arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier
Hur är det att studera arabiska med inriktning mot Mellanöstern- och Nordafrikastudier? Hör studenterna Carl-Oscar Pilström, Kaltum Mohamud och Leo Nobel berätta.