Play video

Osjälviskt beteende lönar sig

Hur går det för den som beter sig osjälviskt och gör uppoffringar för andras skull? Forskning visar att osjälviska personer får både fler barn och högre lön jämfört med mer själviska personer. Kimmo Eriksson från Centrum för evolutionär kulturforskning föreläser. En öppen föreläsning i serien Vetenskap för vetgiriga.

Aktuellt
LIVE
In English
Forskning
Öppen föreläsning
Utbildning
Högtider
Profilområde

No videos found

Standardköket i Farsta. En historia om Sverige

Farstas 1950-talskök kan ses om en symbol för det välfärdssamhälle som då växer fram. Köken inreds helt i linje med den moderna svenska köksstandarden, framtagen efter studier baserade på tidens svenska matlagningspraktik, men hur funkar de i dag? En öppen föreläsning med historikern Karin Carlsson.

NonHazCity – den kemikaliesmarta staden.

Olika kemikalier från samhället hamnar till slut i våra hav. Men varifrån kommer de? Vilka är de största källorna och vad kan vi åtgärda för att minska spridningen? Välkomna till en Baltic Breakfast som presenterar samarbetsprojektet NonHazCity som syftar till att göra städerna runt Östersjön kemikaliesmarta.

Plugga utomlands? Tre studenter berättar

Möt studenterna Matilda Samuelsson, Martin Witalis och Elina Eriksson och hör dem berätta om sina tankar före och efter sina utbyten i Frankrike, Tyskland och Portugal. Längd: 6 min 44 sek. Sv textad.

Revolutionen, religionen och kvinnorna

Om heta diskussioner kring frihet och jämlikhet under franska revolutionen och om två av 1700-talets feministiska pionjärer, Mary Wollstonecraft och Hedvig Charlotta Nordenflycht, berättar idéhistorikern Elisabeth Mansén i en öppen föreläsning i samband med vårens uppsättning av Karmelitsystrarna på Kungliga Operan.

Baltic Breakfast: Nya arter i Östersjön – hot eller möjlighet?

Välkommen till årets första frukostseminarium där vi samtalar om invasiva arter i Östersjön!

Hur får jag försvara mig mot hat och hot på nätet?

Var går egentligen gränsen för vad jag får säga och göra på sociala medier? Är det okej att försvara sig genom att skicka ett likadant hot tillbaka? Och vad händer när vännerna går in till någons försvar? Tar det slut då? Eller blir det bara värre? Mårten Schultz, professor i juridik och Kim Ringmar Sylwander, doktorand vid Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap.

Så påverkas vår julmat Östersjön

Baltic Breakfast 19 dec 2018

Våga satsa på dina drömmar!

Carolin Solskär är entreprenör, sjöman, systemvetare och initiativtagare till manifestationer för #metoo i 14 svenska städer. Hon pratar om att få saker att hända, om att våga satsa på sina drömmar och om hur vi kan göra världen bättre genom innovation.

Vem är havet till för - ett samtal om säl, skarv, människa och konkurrens om fisk

Hur står det till med jordens blodomlopp?

Sommarens torka har visat hur skör vår tillgång till vatten är. Och hur mycket vi påverkas när vattnet plötsligt tryter. Om våra vattenresurser i en tid av stora förändringar. Georgia (Gia) Destouni, professor i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser och Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre.

Hur mår vår demokrati?

Är demokratin i kris? I så fall på vilket sätt? Tar vi demokrati alldeles för mycket för given? Och vad säger valet 2018 om läget för demokratin i dag? Bryr sig människor om politik? Tommy Möller, professor i statsvetenskap och Adrienne Sörbom, docent i sociologi.

Vem har egentligen ansvar för klimatet?

Var finns de internationella muskler som krävs för att något ska förändras? Och hur stort ansvar har medierna för bilden av klimatet? Anna Roosvall, professor i medievetenskap och Victor Galaz, docent i statsvetenskap vid Stockholm Resilience Centre.

What do we know that we know about universe?

What is the universe made of? How did it start? Many theories can be confirmed by experiments. String theory cannot at this point. How do we trust a theory that can’t be observed to be correct? Sara Strandberg, experimental particle physicist at at the ATLAS-experiment at CERN and Richard Dawid, professor of philosophy of science and physics.

Hur står det till med de mänskliga rättigheterna?

2018 fyller FN:s deklaration för mänskliga rättigheter 70 år. Men hur ser det egentligen ut för mänskliga rättigheter i världen i dag? Har deklarationen någon betydelse? Och vilka var de nytänkande personer som stod bakom den? Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt och Rebecca Adami, lektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik.

Vad vill du uppnå?

Milad Mohammadi

– De osjälviska är vinnarna, säger Kimmo Eriksson

Hur går det för den som beter sig osjälviskt och gör uppoffringar för andras skull? Enligt en tvärvetenskaplig studie av forskare från bland annat Stockholms universitet tenderar osjälviska personer att få både fler barn och högre lön, jämfört med mer själviska personer. Resultaten presenteras nu i tidskriften Journal of Personality and Social Psychology.

The Stockholm Prize in Criminology 2019

Next year’s winner(s) of the Stockholm Prize in Criminology will be announced November 5

Inför föreläsningen "Rösträtten: en mänsklig rättighet?"

Ludvig Beckman
Visa fler