Play video

Känslor i politiken

Förstagångsväljaren Dersim Esmaelzade möter historikern Jens Ljunggren. https://www.su.se/samverkan/samh%C3%A4lle-n%C3%A4ringsliv/faktatillit/politik-och-demokrati-inf%C3%B6r-valet-2018-1.394813

Aktuellt
LIVE
In English
Forskning
Öppen föreläsning
Utbildning
Högtider
Profilområde

No videos found

Varför vill jag inte veta? Om kunskap, lögn och sanning.

Ett samtal med filosofen Åsa Wikforss, psykologen Torun Lindholm och historikern Arne Jarrick. Moderator: Gabriella Ahlström

IgNobel

Find out more about the optimal way to dunk a biscuit, the caloric intake from a human-cannibalism diet compared to other meat diets and whether it is possible to identify the presence of a fly in a glass of wine by smell. And listen to four 24/7 lectures where a researcher presents his/her topic in 24 seconds, and then makes a summary in seven words.

Åsa Wikforss mottar kunskapspris

Stiftelsen ÅForsk tilldelar Åsa Wikforss 2019 års kunskapspris för framstående kunskapsspridning.

Baltic Breakfast

Frågan om strandskydd är politiskt aktuell. Hösten 2018 tog ett stort antal riksdagsmotioner upp behovet av förändringar av strandskyddslagstiftningen, framförallt behovet av att differentiera skyddet mellan områden beroende på befolkningstäthet och exploateringstryck.

Stressforskningsdagen 2019

Årets stressforskningsdag handlar om nattsudd, sömn och sommartid.

Filmvetenskap på Stockholms universitet.mp4

Filmvetenskap studerar de rörliga bildmediernas historia, teori, estetik och funktioner från tidig film till dagens multimediala landskap. Möt student Brynhildur och studierektor Anna Sofia som berättar mer.

Standardköket i Farsta. En historia om Sverige

Farstas 1950-talskök kan ses om en symbol för det välfärdssamhälle som då växer fram. Köken inreds helt i linje med den moderna svenska köksstandarden, framtagen efter studier baserade på tidens svenska matlagningspraktik, men hur funkar de i dag? En öppen föreläsning med historikern Karin Carlsson.

Varför ska man läsa Modevetenskap?

Modevetenskapen undersöker modets historia, sociala funktioner, teori och estetik. Möt studenten Jacob och studierektor Paula som förklarar mer.

Plugga utomlands? Tre studenter berättar

Möt studenterna Matilda Samuelsson, Martin Witalis och Elina Eriksson och hör dem berätta om sina tankar före och efter sina utbyten i Frankrike, Tyskland och Portugal. Längd: 6 min 44 sek. Sv textad.

Revolutionen, religionen och kvinnorna

Om heta diskussioner kring frihet och jämlikhet under franska revolutionen och om två av 1700-talets feministiska pionjärer, Mary Wollstonecraft och Hedvig Charlotta Nordenflycht, berättar idéhistorikern Elisabeth Mansén i en öppen föreläsning i samband med vårens uppsättning av Karmelitsystrarna på Kungliga Operan.

Baltic Breakfast: Nya arter i Östersjön – hot eller möjlighet?

Välkommen till årets första frukostseminarium där vi samtalar om invasiva arter i Östersjön!

Hur får jag försvara mig mot hat och hot på nätet?

Var går egentligen gränsen för vad jag får säga och göra på sociala medier? Är det okej att försvara sig genom att skicka ett likadant hot tillbaka? Och vad händer när vännerna går in till någons försvar? Tar det slut då? Eller blir det bara värre? Mårten Schultz, professor i juridik och Kim Ringmar Sylwander, doktorand vid Institutionen för barn- och ungdomsvetenskap.

Så påverkas vår julmat Östersjön

Baltic Breakfast 19 dec 2018

Våga satsa på dina drömmar!

Carolin Solskär är entreprenör, sjöman, systemvetare och initiativtagare till manifestationer för #metoo i 14 svenska städer. Hon pratar om att få saker att hända, om att våga satsa på sina drömmar och om hur vi kan göra världen bättre genom innovation.

Vem är havet till för - ett samtal om säl, skarv, människa och konkurrens om fisk

Hur står det till med jordens blodomlopp?

Sommarens torka har visat hur skör vår tillgång till vatten är. Och hur mycket vi påverkas när vattnet plötsligt tryter. Om våra vattenresurser i en tid av stora förändringar. Georgia (Gia) Destouni, professor i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser och Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre.

Hur mår vår demokrati?

Är demokratin i kris? I så fall på vilket sätt? Tar vi demokrati alldeles för mycket för given? Och vad säger valet 2018 om läget för demokratin i dag? Bryr sig människor om politik? Tommy Möller, professor i statsvetenskap och Adrienne Sörbom, docent i sociologi.

Vem har egentligen ansvar för klimatet?

Var finns de internationella muskler som krävs för att något ska förändras? Och hur stort ansvar har medierna för bilden av klimatet? Anna Roosvall, professor i medievetenskap och Victor Galaz, docent i statsvetenskap vid Stockholm Resilience Centre.
Visa fler